Skip to main content

Samen. Ontdekken. Ontwikkelen

Innovatie is meegaan op de juiste golf, maar alleen voor mensen die niet bang zijn om nat te worden.

Jim Stolze

De expeditie - het begin van innovatie

 

Je organisatie is bekend gebied, maar wist je dat innovatie niet alleen op eigen terrein te vinden is? In het innovatietraject gaan we samen op reis, op avontuur naar bekende en onbekende terreinen. Een reis vol nieuwe inzichten en het ontdekken van andere richtingen. We focussen ons niet op het vinden van het welbekende gouden ei, maar op datgene wat de organisatie nodig heeft om effectief en toekomstgericht te blijven werken. Een innovatie hoeft niet direct revolutionair te zijn, samen zetten we de paaltjes in de grond die essentieel zijn om tot een baanbrekende innovatie te komen. De route is net zo belangrijk als het einddoel, hier ligt de echte waarde en het goud dat de horizon kleurt.

Na deze reis stopt het niet, de opgedane ideeën en concepten staan te trappelen om ook daadwerkelijk binnen de organisatie tot groei te komen. Als Voortduwer blijf ik graag in beeld om dit proces tot een succesvol einde te brengen. Zodat de volgende groep reizigers alleen nog hoeven te genieten van het uitzicht en het luisteren naar het verhaal over deze unieke ontdekking.

VOORT is een beproefde innovatiemethodiek die garant staat voor resultaatgerichte ontdekkingen. Als externe innovatiefacilitator stel ik samen met de opdrachtgever de innovatieopdracht en doelstelling vast. Samen met een intern projectteam gaan we op ontdekkingstocht om tot het gewenste doel te komen. Doelen zijn helder, maar de expeditie biedt de ruimte om juist tot verrassende uitkomsten te komen.

De expeditie - de route

Samen doorlopen we volgende fases in onze expeditie:

Vertrekken

Een goede voorbereiding is de basis van succes van een innovatie expeditie. In deze fase formuleren we samen met het management de innovatieopdracht en stellen we het innovatieteam samen.

Ontdekken

De leden van het innovatieteam gaan op expeditie buiten hun eigen organisatie, ontdekken nieuwe kansrichtingen, zoomen in op trends & technologie en ontrafelen de behoeftes van de klant. In deze fase wordt het fundament gelegd voor het eindresultaat

Ontwikkelen

Ontwikkelen is het creatieve hoogtepunt van het proces. Het innovatieteam gaat 2 dagen brainstormen om tot zo veel mogelijk nieuwe ideeën te komen. Deze ideeën worden omgezet naar 12 kansrijke concepten.

Reflecteren

In deze fase worden de concepten gepresenteerd aan de potentiële klant en teruggebracht naar 5 kwalitatief aangescherpte concepten.

Terugkeren

De concepten worden omgezet naar 5 mini businesscases en gepresenteerd aan de opdrachtgever van de eigen organisatie aangevuld met het topmanagement.

De expeditie - de implementatie

De businesscases zijn gepresenteerd en gekozen door het managementteam. Als VOORTduwer help ik het innovatie ontwikkel- en implementatieteam graag verder om de nieuwe producten en/of diensten door te ontwikkelen. Het is van belang om zo snel mogelijk van het momentum, wat tijdens de expeditie is gecreëerd, gebruik te maken. Als je te vroeg los laat, dan loop je het risico dat de innovatieve ideeën aan kracht verliezen binnen de interne organisatie. Of dat de ideeën opnieuw bevraagd worden of ter discussie worden gesteld.

Als externe Voortduwer zorg ik ervoor dat het ontwikkeltraject op schema blijft en koers houdt. Het grote netwerk dat ik inmiddels heb opgebouwd speelt een belangrijke rol in dit proces. Hierdoor kunnen we snel schakelen en partijen inzetten die nodig zijn bij de verdere ontwikkeling van het product of dienst. Samen op expeditie en samen de paaltjes in de grond slaan is de route voor succesvolle innovaties.